tirsdag den 5. juli 2011

Studiebibler

Ifølge Wikipedia er en studieibibel "en udgave af Bibelen udarbejdet til brug for bibelstudie. Den giver videnskabelig information med det formål at hjælpe læseren få en bedre forståelse af teksten".
Well den definition kan diskuteres -
at kalde det videnskabelige noter er at presse citronen, men at noterne hjælper med at forstå teksten er en fin formulering. Der findes en del forskellige Studiebibler. Jeg vil nævne tre her:

ESV studybible
ESV Studybible er en forholdsvis ny studiebibel. De bærende kræfter i arbejdet tilhører den klassiske reformerte fløj i USA, og en del af dem arbejder også på et højt fagligt niveau inden for deres fagområder (fx:
Andreas J. Köstenberger der skriver til Johannesevangeliet, og V. Philips Long der skiver til Josva).
Du kan finde anmeldelser af den her:

http://christianity.about.com/od/top10bibles/fr/esvstudybible.htm
http://www.amazon.com/ESV-Study-Bible-Crossway-Bibles/dp/1433502410

Lutheran StudyBible
Lutheran Studybible er udgivet i 2009 og har på linje med ESV en række indledninger og uddybende kommentarer til skriftstederne. Den er skrevet ud fra et klassisk luthersk synspunkt, og jeg har faktisk fået en del ud af at se hvordan de læser de forskellige tekster (og nogle gange klart i uenighed med ESV). Se mere om den her: http://www.cph.org/t-tlsb.aspx

Archaeological Study Bible
En tredie studiebibel er Archaeological Study Bible. Opbygningen svarer til de to forrige, men er er det arkæologiske og historiske noter der er i højsædet. I forbindelse med Skabelsesberetningen er der et afsnit om dens forhold til gamle orientalske beretninger, i forbindelse med syndflodsberetningen er der et afsnit om andre syndflodsberetninger osv. Man kan få et indtryk af den her: http://www.archaeologicalstudybible.com/documents/GenFinalSampler.pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar